Úvod » Zdravé potraviny ˃˃˃ » Droždí lahůdkové 150 g


        

Droždí lahůdkové 150 g

 

Číslo produktu: 492006
bez DPH : 54 Kč
s DPH (15 %):
62 Kč

do košíku:
  ks  
Lahůdkové droždí je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jídla. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu připomínající chutí i vůní parmezán. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí. Výborně ale dochutí pomazánky, omáčky, rizota, pesta Popis Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo. Tipy na použití: karbanátky přidejte 2 lžíce (nebo více, podle chuti) ke svému oblíbenému receptu drožďová pomazánka smíchejte droždí s umixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky vajíčková pomazánka orestujte nakrájenou cibuli na 2 lžících olivového oleje, přidejte 3–4 vajíčka a promíchejte, dochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí, pepřem a bylinkami bazalkové pesto rozmixujte: 30 g bazalky, 30 g piniových oříšků, 20 g lahůdkového droždí, 80 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžičku soli (nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy bylinek a oříšků – třeba hladkolistou petrželku s kešu oříšky) smetanové omáčky rizota saláty dušená zelenina luštěninová jídla na chleba namazaný máslem nebo tvarohem Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamátu sodného. Jak to s ním doopravdy je? glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou najdete ve všech bílkovinách bílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40 % kyseliny glutamové pokud je kyselina glutamová vázaná v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny volnou kyselinu glutamovou najdete např.: – ve zralých rajčatech – ve zrajících potravinách jako je parmezán – ve fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari – v hydrolyzovaných bílkovinách – např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujonech – v izolovaném glutamátu – vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jde o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti pro organismus není důležité, jestli se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje PŘIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PŘÍSNĚ ZAKÁZANÝ Složení Inaktivované sušené kvasnice. Může obsahovat stopy lepku. Skladování Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před přímým slunečním světlem.
NTVmMmY