Úvod » Zdravé potraviny ˃˃˃ » Shoyu sójová omáčka 200 ml


        

Shoyu sójová omáčka 200 ml

 

Číslo produktu: 462007
bez DPH : 49 Kč
s DPH (15 %):
56 Kč

do košíku:
  ks  
Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu. Popis Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla. Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu. Tipy na použití: čínská shoyu polévka s shitake a rýží recept je popsán zde rýžový salát s rajčaty zálivka s kešu lehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů dresink na salát smíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocet dresink je výborný na rukolový salát s avokádem jednoduchý dresink na salát smíchejte shoyu s olivovým olejem a octem restovaná hlíva úsřičná hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restování marinády na zeleninu, maso i ryby shoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny) shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu polévky, omáčky, zeleninové směsi... Rozdíl mezi shoyu a tamari: Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo. vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť Výroba shoyu: Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl. 1. Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces. 2. Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace. 3. Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí. 4. V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá. 5. Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje. 6. Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy. Složení Voda, SÓJOVÉ BOBY (26,1 %), PŠENICE (15,8 %), mořská sůl ( 14,1 %), alkohol (0,8 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae). Alergeny Lepek, Sója Skladování Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.
YjYxOGY1Y